14 Jan

Najbolj priljubljene knjige leta 2018

Leto 2018 je za nami in čas je za rekapitulacijo. Hvala vsem, ki prebirate naše knjige. Brez vas naše zgodbe ne bi bilo.

Vas zanima, po katerih naših knjigah je bilo v lanskem letu največ povpraševanja? Pa poglejmo:

1. Zvezdne pravljice – Matic Slapšak (2017)

2. Čips in telenovele – Dušan Marolt (2017)

3. Iluzija resničnosti – Jaka Tomc (2018)

4. 720 utripov srca – Jaka Tomc (2017)

5. Začetek konca – Jaka Tomc (2018)

14 Nov

Zgodba o Davidu Locku dobiva epilog

Čakanja je konec. Z največjim veseljem sporočamo, da bo priljubljeni roman Jake Tomca, Zgodba o Davidu Locku, kmalu dobil nadaljevanje.

Če bo vse potekalo po načrtih, bo knjiga Iluzija resničnosti ugledala luč sveta 26. novembra 2018. Več kot dovolj časa torej imate, da še enkrat preberete prvi del romana – Začetek konca – ali pa ga kupite, če ga še niste brali.

Prednaročila že odprta

Hkrati z drugim delom bo izšla tudi prenovljena izdaja prvega. Obe knjigi je že možno kupiti v predprodaji po posebni ceni 8,90€. Če se boste odločili za nakup obeh skupaj, smo za vas pripravili poseben komplet, za katerega boste odšteli le 16€.

Hvala, ker ste del naše zgodbe. Se beremo!

 

24 Jan

Knjiga leta 2017 je 720 utripov srca!

Tudi letos smo izbirali knjigo preteklega leta. Glasovanje je potekalo na naši Facebook strani, bralci pa ste izbirali med tremi knjigami, ki so pri naši založbi izšle v minulem letu.

Glasovanje je bilo razburljivo do samega konca, a je romanu Jake Tomca, 720 utripov srca, uspelo zadržati vodstvo in slaviti s 45 odstotki glasov.  Za ovratnik mu je do ciljne črte dihala zbirka kratkih zgodb Dušana Marolta, Čips in telenovele. Prejela je 35 odstotkov glasov. Na tretjem mestu je z 20 odstotki glasov pristala zbirka čudovitih pravljic Matica Slapšaka, Zvezdne pravljice.

Preberi več

27 Dec

Najbolj priljubljene knjige leta 2017

V letu 2017 smo izdali tri knjige, v skupni nakladi 1000 izvodov. Po katerih knjigah pa je bilo v letu, ki se izteka, največ povpraševanja v naši spletni knjigarni? Poglejmo.

1.  Zvezdne pravljice – Matic Slapšak (2017)

2.  720 utripov srca – Jaka Tomc (2017)

3.  Manični poet – Jaka Tomc (2010)

ovitki_3D-manicnipoet

4.  Pomladni komplet – Jaka Tomc

5.  Kolumniatrija – Tereza Vuk (2016)

Se beremo tudi v letu 2018. Hvala, ker ste del naše zgodbe!

21 Dec

Dušan Marolt: “Nabrati si je potrebno kilometrino in vztrajati.”

Dušan Marolt. Pesnik, pisatelj in urednik naše založbe. Ob izidu njegovega proznega prvenca Čips in telenovele smo mu postavili nekaj vprašanj. Da ga bolje spoznate.

Po dveh pesniških zbirkah se slovenski javnosti prvič predstavljaš s proznim delom. Zakaj si se odločil za kratke zgodbe?

Kratka proza mi je že od nekdaj ljuba, a, ker sem v svet literature stopil prek poezije, se ji nisem posvečal tako intenzivno, čeprav sem jo pisal po malem kar precej. Zadnja leta so mi v reviji Mentor objavili nekaj zgodb in opremili z uredniškim komentarjem, ki je bil dober. Upošteval sem opombe in zgodbe dodelal do te mere, da so postale zrele za izdajo v knjigi. Je pa forma kratke zgodbe privlačna, ker na majhnem prostoru ponuja mnogo vsebine.

V knjigi je zbranih 15 kratkih zgodb. Kaj jih povezuje?

Dejansko vse in nič. Lahko se jih bere povsem naključno ali kot celoto. Skupna jim je nekakšna resignatorna atmosfera, ki je opremljena z ljubezensko tematiko in odnosi, vsi protagonisti pa so soočeni z življenjsko situacijo, ki se razplete v presenetljivem koncu. Prav z zaključki in osrednjimi elementi zgodb sem želel bralcu ponuditi možnost, da določene stvari doreče sam in si tako aktivno ponudi svojo interpretacijo dogajanja. V osnovi pa gre za povsem običajne junake z banalnimi doživetji, ki pa s seboj nosijo prvine presenečenja.

Kaj načrtuješ v prihodnjih letih? Morda prvi roman?

Z romanom se zaenkrat še ne spogledujem. Kar se tiče proze, bi raje še izpilil svoj kratkoprozni slog in tu odkril kakšen inovativen vidik. Nastajajo zametki pravljic, zanima pa me tudi mladinska literatura. Ne morem pa mimo svoje strasti – poezije. Počasi zaključujem tretjo pesniško zbirko z naslovom Ženske, ki jo je navdahnila knjiga esejev Svetlane Slapšak Ženske ikone 20. stoletja. A nikoli ne veš, kam te ponese črnilo v peresu.

Izgleda, kot da so imena avtorjev, ki prejemajo priznanja, konstantno ista, a sam vseeno nisem tako črnogled in ne pustim, da bi me popadle nekakšne teorije zarot.

Mnogi trdijo, da je slovenska literarna scena zaprta. Da gre za ozek krog ljudi, ki si med seboj delijo nagrade. Kako jo ti vidiš?

Na prvi pogled scena morda res deluje hermetično zaprta, še posebej avtorjem začetnikom, ki šele vstopajo v literarni svet. Izgleda, kot da so imena avtorjev, ki prejemajo priznanja, konstantno ista, a sam vseeno nisem tako črnogled in ne pustim, da bi me popadle nekakšne teorije zarot. Vse zahteva svoj čas in tudi na tej sceni je tako. Nabrati si je potrebno literarno kilometrino in vztrajati. Lahko se udeležuješ raznih banketov in navezuješ stike, ki ti občasno zagotovijo večjo opaznost, a verjamem, da na koncu še vedno govori kvaliteta same knjige.

Bolj problematično se mi zdi dejstvo (kot je bilo moč zaslediti v literarnih krogih), da razne komisije pri odločanju o nagradah v bralni nabor ne uvrstijo vseh izdanih knjig specifičnega žanra – pri Jenkovi nagradi bi moralo kandidirati cca. 600 izdanih zbirk preteklih dveh let, žirija pa jih je “prebrala” le kakšnih 20 do 30. In taka pavšalnost je zaskrbljujoča.

Za svojo drugo pesniško zbirko, Doživetja naseljenosti, si prejel nagrado za samozaložniško knjigo leta 2016. Si zdaj pod večjim pritiskom?

Niti najmanj. Pritiska ni in ga ne sme biti, saj bi posledično trpelo ustvarjanje, če bi že vnaprej pisal z mislijo, da bodo postavljene določene zahteve in pričakovanja. Vodilo mora še vedno biti dobra literatura, ki nagovori in sporoča. Če ustvarjanje vsebuje te elemente, mu ne more oporekati niti izostanek “uradnih” priznanj.

Foto: Miha Šegula

Se ti zdi pri pisanju bolj pomembno, da najdeš sebi lasten slog ali da se zgleduješ po uspešnih piscih?

Pravi “trpeči” umetnik bi izbral prvo, kapitalistični umetnik pa drugo (smeh). Dejstvo je, da gre večina posameznikov skozi ustvarjalen proces tudi po poti ostalih slogov, saj se nas prebrano, hočeš ali nočeš, dotakne tudi tako, da se nam v podzavest prikrade vpliv ostalih avtorjev, ki jih preferiramo. To ti je lahko v pomoč  na poti do odkritja lastnega sloga, ki mora biti izpiljen, svež in nekoč lahko preraste v slog uspešnega pisca. Vsak človek je unikum in naj se to odraža tudi pri pisanju!

Osnova pred izdajo prvenca, ki bi jo mladim ustvarjalcem močno priporočal, pa je, da najprej poskusijo z revijalnimi objavami in literarnimi natečaji, kjer tudi dobijo kritiški odziv, ki lahko služi kot vzpodbuda pri nadaljnjem ustvarjanju.

Kot urednik naše založbe prebereš veliko rokopisov. Katere so najpogostejše začetniške napake, ki jih delajo avtorji?

Prejmemo ogromno tekstov vseh zvrsti in prav tako pester je nabor kvalitete. Tu sem soočen z deli, ki jim ne bi podelil niti naziva začetniški pa vse do dobro dodelanih tekstov, ki so skoraj že pripravljeni na izdajo.

Če se najprej pomudim pri “tehničnih” zadevah – nekateri avtorji pošljejo povsem neurejene tekste brez osnovnega preleta iz katerih je včasih nemogoče razbrati za kakšno zvrst gre. Pešajo oblikovne ureditve, nadalje je prisotna razpršenost tekstov v večih dokumentih, nekateri rokopisi pa so tudi brez osnovnih podatkov in kakšnega spremnega dopisa, ki bi razkrival namen poslanega in kratek povzetek. A tudi na tem področju je opazen napredek in to ni več tako pogosto.

Druga opomba pa zadeva predvsem vsebinsko in slogovno opažanje. Velikokrat je moč zaslediti, da besedilo ni izpiljeno vsaj do osnovne mere, ki bi pritegnilo, preveč je ponavljanj in še ni prisoten prečiščen slog oziroma avtor še sam bega, kaj je želel povedati. Ni potrebno popisati vsega življenja in dogodkov, če ne gre za avtobiografijo, mnogokrat pa je, vsaj pri poeziji, zaslediti tiste prve poskuse pesnjenja, ki pa v svoji osnovi sodijo v dnevniške zapise ali pisma, ki jih mladi pišejo za dan zaljubljencev.

Tu sem opisoval skrajne primere, drugače pa je večina tekstov slogovno in vsebinsko dokaj dodelana in veseli me, da premoremo bazen dobrih literarnih plavalcev, ki potrebujejo le malo usmeritve v specializiran slog.

Osnova pred izdajo prvenca, ki bi jo mladim ustvarjalcem močno priporočal, pa je, da najprej poskusijo z revijalnimi objavami in literarnimi natečaji, kjer tudi dobijo kritiški odziv, ki lahko služi kot vzpodbuda pri nadaljnjem ustvarjanju.

Kako težko je v Sloveniji uspeti? Je tujina res edina pot za slovenskega avtorja, ki želi živeti od pisanja?

Uspeh je relativen in je odvisen od pojmovanja ter ambicij vsakega posameznika. Živeti od pisanja se še vedno zdi težko, a dosežki nekaterih kljubujejo tudi tej tezi. Če nisi prezahteven, imaš lahko za sproti, ravno obogatel pa pri nas ne boš. Tujina je mamljiva, a v kakšnem merilu … Nekaterim je dovolj že prevod in plasiranje knjige na svetovni trg, na našem prostoru pa se mi zdi, da je avtor lahko zadovoljen že, če poide naklada in dobi knjižnično nadomestilo. A verjamem, da je treba stremeti tudi k večjim zadevam.

15 Nov

Prihajajo Zvezdne pravljice

Naši družini se bo kmalu pridružila prva zbirka pravljic  – Zvezdne pravljice. Napisal jih je Matic Slapšak, ki ima sicer zavidanja vredno kilometrino, saj je v raznih revijah objavil že skoraj 100 pravljic. Tokrat vam jih v branje ponuja 20 in prepričani smo, da vas bodo očarale. Pravljice spremljajo čudovite ilustracije Klare Lapanja.

Matic Slapšak in njegove Zvezdne pravljice

Prednaročila so že odprta. Do 22. novembra lahko Zvezdne pravljice kupite za 17 evrov. Redna cena zbirke bo 20 evrov.

Vabljeni tudi na prvo predstavitev knjige, ki bo v ponedeljek, 27.11.2017, ob 18.00, v Konzorciju v Ljubljani.

»Zakaj si potem vsi želijo igralnih konzol in igric, nihče pa recimo žog in sani? Vsi bi imeli največje
čokolade, nihče pa sklede jabolk? In zakaj se vse do Severnega tečaja tolikokrat sliši kričanje staršev,
ko jih otroci ne ubogajo in zakaj je tolikokrat slišati jezne krike otrok, ki niso dobili točno tistega, česar
so si želeli in to takoj? Morda pa bi letos otrokom prinesel darila, ki si jih NE želijo?« (odlomek iz
pravljice Božična zmešnjava)

26 Mar

Akcija ob svetovnem dnevu bipolarne motnje

30. marec je svetovni dan bipolarne motnje, bolezni, s katero po ocenah živi od 2 do 5 odstotkov prebivalstva. To pomeni, da bi se v Sloveniji s to boleznijo, za katero so značilna večja nihanja razpoloženja, energije in aktivnosti, lahko spopadalo kar 100.000 ljudi.

Med njimi sem tudi sam. Diagnozo so mi postavili leta 2009, leto in pol po prvi hospitalizaciji v ljubljanski psihiatrični bolnišnici. Sledila so turbulentna leta, v katerih sem krmaril med silovitimi navali energije, bolj znanimi pod imenom manija, in globokimi padci razpoloženja ali depresijami. Leta 2010 sem napisal tudi knjigo o svojem življenju z bipolarno motnjo ali manično depresijo – Manični poet, s katero sem želel približati bolezen ljudem, ki je niso izkusili, obenem pa pokazati bipolarcem, da niso sami.

Odločil sem se, da tudi letos ob našem dnevu pripravim akcijo, s katero želim pomagati društvom, ki se ukvarjajo s problematiko bipolarne motnje. Tokrat bo ves denar, ki se bo med 27.3. in 2.4. zbral s prodajo vseh naših knjig, namenjen Klubu BP, skupini za samopomoč, ki v Ljubljani organizira mesečna srečanja ljudi z bipolarno motnjo.  Denar bi jim prišel prav za širitev dejavnosti v druge kraje. Zametka podobnih klubov zdaj nastajata v Mariboru in Krškem.

Tistim, ki pridemo, se zdi pomembno, da se nekako preštejemo, izmenjamo strategije in izkušnje, kako kar najbolj dejavno in zdravo preživeti v svetu nihljajev razpoloženja,” pravi eden od članov kluba.

Hvala vsem, ki ste ali še boste sodelovali v naši akciji. Hvala tudi tistim, ki boste delili to objavo, da bo dosegla čim več ljudi. Skupaj smo močnejši.

Jaka Tomc

VSTOPI V TRGOVINO

Akcija je končana. Zbrali ste kar 464 evrov. Hvala!

13 Jan

Top 5 leta 2016

Leto 2016 je bilo za našo založbo prelomno. Izdali smo štiri knjige, od teh sta šli dve v ponatis po le nekaj tednih. Decembra je izšla tudi prva slikanica, ki se je izkazala za pravi hit.

Po katerih knjigah pa je bilo v lanskem letu največ povpraševanja v naši spletni trgovini? Poglejmo.

1. Kako se znebiti trupla – Borut Marolt

ovitki_3D-truplo2. Mojstri pajki – Nuša Komplet Peperko in Nea Likar

ovitki_3D-mojstripajki3. Kolumniatrija – Tereza Vuk

ovitki_3D-kolumniatrija4. Pokanje mehurčkov – Jaka Tomc

ovitki_3D-pokanjemehurckov5. Manični poet – Jaka Tomc

ovitki_3D-manicnipoet

Se beremo tudi v letu 2017. Hvala, ker ste del naše zgodbe!

29 Feb

Kako se znebiti trupla

Naši družini se je pridružil nov član. Gre za roman Kako se znebiti trupla, ki ga je ustvaril Borut Marolt.

Borut Marolt

Številni poznate Boruta kot pevca punkrock skupine Niet. Tokrat se vam predstavlja v novi vlogi in prepričani smo, da vas bo navdušil tudi kot pisatelj. Takole je njegov knjižni prvenec ob branju doživljal urednik naše založbe, Dušan Marolt:

Roman je dovršen zapis nekega obdobja v življenju glavnega protagonista, ki skozi samoiskanje, ki pa to, strogo gledano dejansko ni, dozori v celovito enoto, ki ob elementih doživete realnosti neposredno in iskreno nagovori bralca. Borut poseduje izreden smisel in občutek za detajle, ki ob »potopisnih« ponazoritvah bralca popeljejo dobesedno na mesta, ki so opisana, in mu vzbudijo občutek, da je ob momentu branja sam deležen in vpet v dogodivščine. Nazorno so prikazana in spisana dejanja in akcije, o katerih večina sanja vse življenje, a v svojem strahu nima poguma, da bi jih oživela in osmislila. Borut nam enako intenzivno predstavi svet glasbene scene, ki jo spremljajo vsi »dodatki«, ki pritičejo rockovski glasbeni zvrsti, podkrepljeni z naturalističnim udejstvovanjem.

Knjigo lahko kupite v naši spletni trgovini.

Hvala, ker ste del naše zgodbe!