26 Mar

Akcija ob svetovnem dnevu bipolarne motnje

30. marec je svetovni dan bipolarne motnje, bolezni, s katero po ocenah živi od 2 do 5 odstotkov prebivalstva. To pomeni, da bi se v Sloveniji s to boleznijo, za katero so značilna večja nihanja razpoloženja, energije in aktivnosti, lahko spopadalo kar 100.000 ljudi.

Med njimi sem tudi sam. Diagnozo so mi postavili leta 2009, leto in pol po prvi hospitalizaciji v ljubljanski psihiatrični bolnišnici. Sledila so turbulentna leta, v katerih sem krmaril med silovitimi navali energije, bolj znanimi pod imenom manija, in globokimi padci razpoloženja ali depresijami. Leta 2010 sem napisal tudi knjigo o svojem življenju z bipolarno motnjo ali manično depresijo – Manični poet, s katero sem želel približati bolezen ljudem, ki je niso izkusili, obenem pa pokazati bipolarcem, da niso sami.

Odločil sem se, da tudi letos ob našem dnevu pripravim akcijo, s katero želim pomagati društvom, ki se ukvarjajo s problematiko bipolarne motnje. Tokrat bo ves denar, ki se bo med 27.3. in 2.4. zbral s prodajo vseh naših knjig, namenjen Klubu BP, skupini za samopomoč, ki v Ljubljani organizira mesečna srečanja ljudi z bipolarno motnjo.  Denar bi jim prišel prav za širitev dejavnosti v druge kraje. Zametka podobnih klubov zdaj nastajata v Mariboru in Krškem.

Tistim, ki pridemo, se zdi pomembno, da se nekako preštejemo, izmenjamo strategije in izkušnje, kako kar najbolj dejavno in zdravo preživeti v svetu nihljajev razpoloženja,” pravi eden od članov kluba.

Hvala vsem, ki ste ali še boste sodelovali v naši akciji. Hvala tudi tistim, ki boste delili to objavo, da bo dosegla čim več ljudi. Skupaj smo močnejši.

Jaka Tomc

VSTOPI V TRGOVINO

Akcija je končana. Zbrali ste kar 464 evrov. Hvala!

One thought on “Akcija ob svetovnem dnevu bipolarne motnje

  1. Pozdravljeni !
    Hvala za obvestilo. Vsekakor se moramo družit da bomo kajti le skupaj bomo bolj močni in tudi prepoznavni. Moram povedat da poleg skupine BP v Ljubljani deluje tudi skupina ZELENI PAŠNIK kjer se zbiramo ljudje, ki imamo podobne težave bodisi z bipolarno motnjo ali samo depresijo. Skupina se dobiva vsako sredo v sprejemni sobi uršulinskega samostana pri Sv. Trojici pri Nunski cerkvi na Kongresnem trgu ulica Josipine Turnograjske št.8 ob 17h pa do 18.30.
    Vsekakor bi bilo lepo če bi pri delitvi cekinov pomislili tudi na nas. Pa čestitke za praznik in se čimprej vidimo tako ali drugače.

    Pisar skupine, Silvan

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja